Võidujooks MVP auhinnale

Kui Miami Heat võitis mulluse NBA meistritiitli, siis ei kasutnud LeBron James sellele järgnenud pressikonverentsil sõna "meie" mitte ühtegi korda. Stanley karika võitnud Chicago Blackhawksi kapten Jonathan Toews kasutas seda sõna 13 korda. LeBron ütles "mina" 18 korda, Toews mitte kordagi. Jäähoki on tõeline meeskonnamäng, aga kuna jänkid armastavad igasugu auhindu, siis ei pääse me nendest ka NHL-is. Lisaks karika võidujooksule on hetkel käimas jaht ka playoffide MVP auhinnale. Kas Blackhawksi Patrick Kane kordab mullust saavutust?

(foto: rsvlts.com)
Hetkel on eelmisel suvel alles neljandaks ameeriklasest Conn Smythi trofee võitjaks kerkinud Kane üsna heal positsioonil. Kuue tabamusega jagab ta koos Toewsi ja Bryan Bickelliga meeskonna suurima väravaküti tiitlit. Punktide osas on ta neljas, jäädes kolme silmaga maha liidrist Marian Hossast. Blackhawksi rivistuses on mitu potentsiaalset MVP-id, kuid lõpuks võivad hakata lugema võiduväravad, mille tegemine on Kane'il justkui veres. Eriti lisaajal.

Palju sõltub muidugi ka sellest, kas meeskonnal õnnestub ennast finaali pressida ja sealt edasi võitjaks kerkida. Viimati valiti playoffide MVP-ks finaali kaotanud meeskonna mängija 2003. aastal. Selleks oli toona Anaheim Ducksi puuri kaitsnud Jean-Sebastien Giguere. Tänavu on ennast heale positsioonile mänginud ka Blackhawksi väravavaht Corey Crawford. 13-st kohtumisest on ta hetkeseisuga toonud 9 võitu, lasknud enda selja taha keskmiselt vaid 1.9 väravat ja tõrjeprotsent on suurepärane 93.3%.

Kui Los Angeles Kings tuli kaks aastat tagasi karikavõitjaks, siis ei olnud erilist kahtlust, et MVP tiitli saab endale väravavaht Jonathan Quick. Tänavu tuleb aga vaadata väljaku teise otsa. 19-ga on Anze Kopitar ülekaalukas playoffide punktiliider. Ta on praegu 15-st kohtumisest nulli peale jäänud vaid kahes matšis. 9 tabamusega on suurim väravakütt Marian Gaborik. Kui Kings peaks ennast finaali pressima, siis mahuvad nemad MVP juttude keskele. Seejuures tähelepanuväärne on see, et mõlema puhul on tegu eurooplasega! Alates aastast 1965 välja jagatava auhinna on varasemalt võitnud vaid kolm eurooplast. Viimati Jevgeni Malkin 2009. aastal.

New York Rangers on playoffides mänginud sedavõrd ühtlaselt, et väljakumängijatest on kedagi väga raske välja tuua. Kui Rangers karika võidab, siis peab MVP tiitel minema Henrik Lundqvistile. 16-st kohtumisest on ta hetkel võitnud 10, keskmine sisse lastud väravate arv on 1.93 ja tõrjed 93.4%. Klubisiseselt on ta hooaja MVP-ks valitud seitse aastat järjest.

Rangersi finaali teekonnal ees seisva Montreal Canadiensi puurivahil Carey Price'il olid samuti uhked numbrid, mida letti lüüa, kuid tema võimalused (ja võimalik, et ka kogu meeskonna omad) on rikkunud põlvevigastus. Seega on Canadiensil jäänud üks tõsine kandidaat ning üks üllatusvariant. Esimeseks on loomulikult P.K. Subban. Ei ole väga palju kaitsjaid, kes suudaksid meeskonna resultatiivseima mängija tiitli nimel heidelda. Subban on aga üks nendest. Põhihooajal jäi ta küll seitsme punktiga ründaja Max Pacioretty selja taha, kuid playoffides on ta seda tabelit juhtimas. 13. kohtumisega on tulnud 12 punkti (4 väravat). Temale suudab resultatiivsuselt konkurentsi pakkuda vaid Lars Eller. 25-aastane taanlane jagab viiega meeskonna suurima väravaküti positsiooni ning jääb Subbanist maha vaid ühe silmaga.

Conn Smyth, kelle järgi playoffide MVP-tiitel on nime saanud, oli Toronto Maple Leafsi mängija ja hiljem omanik. Tema nimi figureerib Stanley karika peal tervelt kaheksa korda. Sõdurina osales ta ka mõlemas maailmasõjas. Ehk siis rohkem MVP ei anna enam olla.

Kommentaarid