Bruins läks viimaks seeriat juhtima, Ducks jõudis viigini

Boston Bruins ja Montreal Canadiens olid eelnevalt sõbralikult kordamööda võite jaganud, kuid selle mustri rikkus esimene nüüd ära. Bruins võttis kodus 4-2 võidu ja läks seeriat esimest korda juhtima 3-2. Seega ollakse idakonverentsi finaalist vaid ühe võidu kaugusel. Teises kohtumises sai Anaheim Ducks võõrsil 2-0 võidu ja viigistas Los Angeles Kingsiga seeria 2-2 peale. Jonathan Quicki kahekordseks üle mängimiseks läks seekord uskumatul kombel vaja vaid 11 pealeviset.

(foto: Bruce Bennett/Getty Images)
Tervelt neli väravat sündisid Bruinsi ja Canadensi mängus arvulises ülekaalus. P.K. Subbani tabamuse puhul, mis sündis Canadiensi come-back'i ürituse jaoks liialt hilja (57:31), saavutas litter väidetavalt 157.9 km/h kiiruse. Bruins sepistas viimati Canadiensi vastu playoffides enamuses värava 2009. aastal. Vahepealsetel aastatel jäädi kuivale 14. kohtumises ja 39 ürituse puhul.

"Meie enamuses mängimine polnud avakolmandikul efektiivne," märkis Bruinsi peatreener Claude Julien. "Meil oli väike jutuajamine intensiivsuse tõstmise kohta. Seejärel tegime kaks enamuses väravat ja need osutusid ülitähtsateks." Reilly Smith ja Jerome Iginla skoorisid oma võimalused kohe teise kolmandiku alguses. Tomas Plekanec oli avakolmandiku lõpus korjanud endale karistuse väravavahi takistamise eest ja kohe teise alguses läks tšehh tagasi puuri kõrge kepi eest.

"Nad kasutasid teise kolmandiku alguses oma võimalused ära ja see lükkas meid suurde auku," ütles 26 tõrjet teinud Carey Price. "Seeria pole aga veel lõppenud. Lähme koju ja anname endast kõik."

Tuukka Rask lükkas kõrvale 25 vastaste üritust. Enne kui Brendan Gallagher Canadiensi esimese kirja sai oli soomlane vastased kuival hoidnud tervelt 121 minutit ja 58 sekundit.


Järgmine kohtumine peetakse Montrealis meie aja järgi ööl vastu teisipäeva ja Iginla tibusid veel lugema pole hakanud, öeldes: "Tõenäoliselt on meil vaja teha selle seeria parim mäng."

(foto: Luis Sinco/LA Times)
Quick ja Kings jäid Ducksile alla olgugi, et teises väravas seisis kollanokk John Gibson. Jonas Hiller ei suuda kuidagi moodi Bruce Boudreau usaldust tagasi võita ja seega läksid kõik kaardid 20-aastase nooruki peale. Kogenud peatreener oma otsuses aga pettuma ei pidanud. Gibson tegi 28 tõrjega laitmatu töö.

"Olen teda kogu aasta jälginud. Võis arvata, et tal on selles olukorras väikene närv sees, aga seda polnud," kiitis noort puurivahti skoorimist alustanud Devonte Smith-Pelly, kes on Ducksi esikolmikus välja vahetanud vigastuse küüsi langenud Matt Beleskey.

Gibsonist sai liiga ajaloos alles teine väravavaht, kes ühe hooaja jooksul teinud oma debüütmängus nullimängu nii põhihooajal kui ka playoffides. Ühtlasi on aastate jooksul playoffides mänginud vaid kaks nullimängu teinud maskis meest, kellel on olnud kirjas vähem põhihooaja mänge. Gibson sai neid tänavu enda nimele kolm. Hugh Lehman Vancouver Millionairesi rivistuses aastal 1922 ja Earl Robertson Detroit Red Wingsi särgis aastal 1937 tegid playoffides laitmatu debüüdi olukorras, kus nad polnud kordagi põhihooajal jääl käinud.

Vaid Chicago Blackhawks on teel karikavõiduni kasutanud playoffides kolme erinevat väravavahti. Aastaks oli siis 1938.

Quick võeti pingile kohe pärast avakolmandikku. Uskumatul kombel pidi asendusmees Martin Jones seisma 40 minuti jooksul silmitsi vaid kolme vastaste üritusega. Teisel kolmandikul ei saanud Ducks kirja mitte ühtegi väravale viset! "Me oleks pidanud Quicki isegi varem välja võtma, vastased kartsid Jonesi väravale pommitamist," tunnistas Kingsi peatreener Darryl Sutter.

Ducks polnud varasemalt oma ajaloo vältel üheski playoff-kohtumises mõne kolmandiku ajal ilma ühegi väravale visketa jäänud. Samuti polnud Kings suutnud ühtegi kolmandikku nii mööda saada, et väravavaht täiesti tööta jäi. Ducks läks vahepeal 25 ja pool minutit ilma väravale visketa.

Kings jäi playoffides viimati nulli peale 2012. aasta läänekonverentsi finaalis. Ühtlasi lõppes kümne juures ka Anze Kopitari ilus punktiseeria. "Peame ründetsoonis rohkem korda saatma", märkis sloveen.

Oma 29. sünnipäeva tähistanud Ryan Getzlaf sai tähtsal päeval kirja väga kummalise värava ja temagi kommenteeris kollanokast väravavahi esitust külma kõhuga, öeldes: "Uskuge kui ma ütlen, et mind ei üllata enam miski."


Seeria liigub nüüd tagasi Anaheimi, kus Kings varasemates kohtumistes peale jäi.

Kommentaarid