Tabeliseis Euroopa reeglite põhjal

Seoses NHL-i punktisüsteemiga - 2 punkti ükskõik millise võidu eest, 1 lisaaja/karistusvisete kaotuse eest - on üsna pikalt arutletud, et see ehk ei ole kõige õiglasem viis terade sõkaldest eraldamiseks. Normaalaja võitu ei väärtustada piisavalt ja see laseb mitmel meeskonnal paista paremad kui tegelikult ollakse. Washington Capitals on näiteks üks nendest meeskondadest, kes tänavu märgatava osa - ligi kolmandiku - oma võitudest noppinud alles normaalaja järgselt.

(foto: Getty Images)
Paljude hinnangul tuleks praegust kasutusel olevat formaati muuta ja enim räägitakse sellest, et tuleks võtta kasutusele Euroopa liigades populaarne 3-2-1 süsteem. 3 punkti normaalaja võidu eest, 2 punkti lisaaja/karistusvisete võidu eest ja 1 punkt lisaaja/karistusvisete kaotuse eest. Mida tähendaks see liiga hetkeseisule? Punktid ümber arvutatud 31. märtsi seisuga.

Atlandi divisjon

Boston Bruins 157
Montreal Canadiens 126
Tampa Bay Lightning 122
Detroit Red Wings 108
Toronto Maple Leafs 103
Ottawa Senators 96
Florida Panthers 73
Buffalo Sabres 58

Metropoliit divisjon

Pittsburgh Penguins 141
New York Rangers 124
Philadelphia Flyers 119
New Jersey Devils 112
Columbus Blue Jackets 111
Washington Capitals 103
Carolina Hurricanes 98
New York Islanders 85

Kesk divisjon

St. Louis Blues 145
Colorado Avalanche 140
Chicago Blackhawks 129
Minnesota Wild 114
Dallas Stars 110
Nashville Predators 105
Winnipeg Jets 99

Vaikse ookeani divisjon

Anaheim Ducks 148
San Jose Sharks 138
Los Angeles Kings 128
Phoenix Coyotes 107
Vancouver Canucks 104
Calgary Flames 90
Edmonton Oilers 78

Esiteks, divisjonide järjestust see ei mõjutaks pea, et üldse. Praeguse seisu juures liiguks vaid Devils Capitalsi ja Blue Jacketsi ette. Samas oleks see muutus väga kaalukate tagajärgedega. Tänavusel hooajal rakendatud uus playoff-kohtade süsteem, mille kohaselt saavad automaatselt lõpumängudele iga divisjoni esimesed kolm, kellele lisanduvad wild card'iga kaks meeskonda konverentsi üldise paremusjärjestuse alusel, tähendab seda, et Devils kerkiks playoffide meeskonnaks. Viimati 2003. aastal viimase oma kolmest Stanley karikast võitnud klubile jääks samuti veel varuvariant wild card'i näol.

Praegune seis on aga selline, kus Devils peab viimastes mängudes meeleheitlikult pingutama, et üldse wild card'i peale konkureerida. 31. märtsi seisuga jäädi sellest viie punkti kaugusele. Capitals oleks eurosüsteemi puhul juba kindlalt playoffidest väljas, kuid hetkel ollakse vaid ühe punkti kaugusel. Sama lugu oleks ka Maple Leafsiga, kes hetkel wild card'ist kahe punkti kaugusel ja raskustes oleks ka Red Wings, kellele aga hetkel üks wild card kuulub. Sama lugu on Coyotesiga.

Uue formaadi puhul poleks hetkel lääne parim meeskond mitte Blues vaid hoopis Ducks. Avalanche oleks läänes kindel kolmas ja karikakaitsja Blackhawksi seis palju nukram kui hetkel näib. Chicago jääb praegu Coloradost maha vaid ühe punktiga, samas kui kümne lisaaja/karistusvisetega Sharks kaotab napilt Ducksile ning edestab Avalanche'i.

See on muidugi ebatõenäoline, et NHL, vähemalt lähitulevikus, punktisüsteemi muutma hakkab, kuid kahtlemata on põnev selle üle spekuleerida ja näha potentsiaalseid tagajärgi. Just tagajärgi võib aga pidada ka põhjuseks, miks NHL sellisest reeglite muudatusest huvitatud ei ole - vahed läheksid suuremaks ja pinge väheneks. Pole ka tegelikult klubide poolt süsteemi suhtes nurinat tulnud seega, mis pole katki, seda pole mõtet ka parandada. Sama ei saa aga öelda lisaajale minevate mängude lõpplahenduste kohta (kas üldse kellelegi karistusvisete sugune õnnemäng meeldib?), aga see on juba teine teema.

Kommentaarid